Muren schilderen

Muren schilderen doe je natuurlijk met verf aangepast voor muren. Er zijn verschillende soorten van deze muurverf. Latex verf waaronder vinyllatex en acryllatexverf, Synthetische en Epoxy verf.

1 Latex verf

Deze verf om muren te schilderen is de meest gebruikte en wordt ook tex verf genoemd. Deze verf is zo geliefd omdat ze makkelijk in gebruik is en met water verdunbaar is. Een voordeel van kwalitatievere latex muurverf is de goed isolerende werking, de overschilderbaarheid en de schimmel- en vlekvrije werking.

Een nadeel is echter dat deze verf voor muren te schilderen heel ademend is. Hierdoor is de verf niet waterwerend, aangezien deze anders zou kunnen afgeven.

Verder kan je deze muurverf niet gebruiken voor lekkagekringen en nicotineaanslag weg te werken, aangezien de kringen en/of aanslag terug door de verf zullen doorkomen. Ook voor buitenmuren wordt latexverf gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat de verf die je koopt voor de buitenmuren ook geschikt is voor buiten aan te brengen!

2 Vinyllatex verf

Ook deze verf is goed isolerend en overschilderbaar. Deze verf heeft een hoge dekkracht aangezien er veel pigmenten en minder kalk in de verf zitten, waardoor je minder laagjes nodig hebt.Een ander voordeel van deze verf is dat ze waterdicht en ademend is. Dit wil zeggen dat je deze schilderverf wel kan afwassen indien nodig.

3 Acryllatex verf

De derde soort verf is de acryllatex verf, beter bekend als acrylaatverf. Ook hier is de dekkracht heel goed door meer pigmenten. Deze verf is ook waterdicht en bijvoorbeeld ideaal voor een keuken! Meestal gebruikt men deze verf voor gevels.

Eigenschappen latex verf:Sommige soorten zijn afwasbaar

30 – 60 minuten droogtijd

Verdunbaar door water toe te voegen

Weinig verkleuring

Sterk ademend

Veelal niet alkaliënbestendig

4 Synthetische muurverf

Deze verf wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Enkel voor problematische ondergronden, zoals muren met nicotineplekken wordt deze verf eigenlijk nog gebruikt. De verf vergeelt na een tijdje, is milieuonvriendelijk en heeft een onaangenaam geurtje bij het aanbrengen.

Indien je toch voor deze verft kiest, is het aangeraden dat je altijd handschoenen draagt en je borstels uitwast met white spirit! Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk met de dampen in contact komt. Voor de rest is deze muurverf goed dekkend en kan je de muren poetsen zonder verf mee af te nemen.

Eigenschappen synthetische muurverf:Sterke dekking

3 tot 6 uur droogtijd

Afwasbaar

Verdunbaar met terpentine

Niet alkaliënbestendig

Lekkage-, roet- en nicotinevlekken komen niet door de muurverf heen door de isolerende werking

5 Epoxy verf

Epoxy muurverf is vaak moeilijk verkrijgbaar, aangezien het niet zo’n populaire keuze is.Nochthans is deze verf uiterst geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer!Voordelen van deze verf zijn de goede reinigbaarheid, de zeer geconcentreerde dichtheid waardoor bacterieën zicht niet achter de verf zullen gaan nestelen.

Eigenschappen synthetische verf:

  • Sterke dekking
  • Snelle droogtijd
  • Afwasbaar
  • Alkaliënbestendig